15
мар
2017

Предавања проф. др Ростислава Крамара одржана на Филолошком факултету

Comments : 0

Др Ростислав Крамар, професор на Катедри за интеркултуролошка истраживања централно-источне Европе Варшавског универзитета, одржао је у уторак и среду (14. и 15. марта) два занимљива предавања студентима и професорима Групе за украјински језик и књижевност Филолошког факултета. Предавања су се одвијала на украјинском језику.

Прво у низу предавања било је резервисано за разговор о украјинском тзв. политичком фолклору у доба стаљинизма (период од двадесетих до педесетих година 19. века), као и о начинима, жанровима и личностима захваљујући којима је политички фолклор послужио као алтернатива званичном, совјетском фолклору и својеврсном исмевању тадашњег система.

 

Други сусрет је био резервисан за причу о украјинским оперским певачима и певачицама који су извршили значајан утицај на оперску сцену на територији Пољске, међу којима су најистакнутији били Олександр Мишуга и Соломија Крушељницка, и зашто се Лавов сматрао најважнијим градом за развој оперске уметности с краја 19. и на почетку 20. века.


Присутне на предавањима поздравила је проф. др Људмила Поповић са жељом да се пријатељство Универзитета у Београду и Варшавског универзитета настави и додатно развија и јача.

 

 

Текст и фотографије: Милован Милојевић, Олга Марјановић, Теодора Павловић

О аутору

Остави коментар

*