06
феб
2011

Љубав?

Comments : 0

 

Светлана Пиркало

„Љубав?“

 

Љубав – то је егоизам двоје људи.
Француски писац ХV века
Антоан де Сал

Љубав – то је као боршч:
некада успе, а некада не.
Моја мама

Љубав – то је река,
у којој се купају две будале.
Школска „Свеска другова“

 

Да ли је љубав талас или материја? Да ли је љубав право или привилегија? Да ли је љубав спајање душа, или једноставно коктел хормона? Да ли ћу престати да волим када падне ниво допанима, серотонина, окситоцина и адреналина? Да ли се моја љубав према куми објашњава хормонском позадином? Да ли хормони изазивају љубав,  или љубав изазива хормоне?  Да ли утичемо на наше хормоне? Да ли утичемо на нашу љубав? Да ли је могуће намерно заволети? Да ли је могуће намерно престати волети? Да ли заиста скидање туђих бубуљица у Фотошопу помаже да престанеш да волиш? Шта када нема бубуљица? Да ли одговарају поре? Да ли волимо човека са бубуљицама и порама,  или платоновску идеју идеалне љубави?  Да ли постоји идеална љубав? Да ли је Платон некога волео? Платонски или стварно? Да ли су волели Платона?

Зашто се љубав према једном народу претвара у мржњу према другим народима? Да ли је то онда љубав, или хиперкомпензовани осећај мање вредности? Да ли неквалитетност настаје због недостатка љубави? Да је Стаљина тата волео, да ли би било ГУЛАГ-а?

Да ли је смрт за домовину израз љубави? Да ли је живот у домовини израз љубави?  Да ли је боље живети у домовини са мржњом или далеко од ње са љубављу?

Зашто се љубав према сланини и сланим краставцима налази у мом мозгу заједно са љубављу према области око Полтаве? Да ли је љубав према домовини такође условљена жељом да се сачува и преда свој генетски материјал? Да ли је сва љубав условљена овом жељом? Да ли сланина утиче на генетски материјал? Да ли вештачки помор глађу утиче на генетски материјал?

Колико треба волети сланину да се неутрализује утицај вештачког помора глађу? Како волети ближњег као самог себе? Колико близак он треба да буде? Да ли волети ближњег кога не знаш? Да ли волети ближњег кога знаш? Хоће ли пристати на то његова жена? Да ли волети и жену? Да ни је то уништило Содому и Гомору? Да ли постоји разлика између љубави према супротном полу и према истом? Зашто људе брине када други воле једни друге? Гуши стенокардија? Зашто се више воли блудни син? Зашто да будеш веран син, ако ће блудног више волети? Зашто се воли лепи подлац, а не херој који се изнова доказује? Да ли је лоше волети због новца? Да ли је боље волети због лепоте? Да ли овај разлог није толико безначајан?  Да ли љубав треба да се даје као награда?  Ко о томе одлучује?

Да ли је љубав жеља за потпуном контролом над вољеним? Да ли је љубав жеља да учиниш да вољени буде део тебе?  Да ли љубав клизи као жива када се стисне песница? Да ли туку када воле? Ако воле, зашто туку?

Да ли је Сахер-Мазох волео Украјину? Да ли волим себе више од свих? Да ли можеш волети другог ако не волиш себе? Да ли волим себе у другима? Да ли знам довољно о другима, како бих волела њих саме? Да ли ја уопште нешто знам?

Зашто зовеш Бога, када умиреш? Да ли ме је волео Бог када ме је стварао? Да ли је он волео себе? Да ли је волео било шта? Да ли је Бог створио човека тако несавршеног како ми не бисмо волели због тога, већ упркос томе?

Да ли постоји Бог? Не постоји? А када ће постојати?

Да ли ми волимо из страха од Бога?  Зар није часније волети људе,  не верујући у Бога? Да ли је то могуће? Зашто религије заражавају масе, као ватра, а хуманисти постају појединачно?

Да ли има смисла волети човечанство? Зар није егоизам волети човечанство, ако му припадаш?  Зар није нечасно да га не волиш?  Да ли је могуће волети човечанство, ако немаш реалну алтернативу? Да ли би човечанство заволело мене,

уколико би знало за мене? Да ли би ме они заволели, ко зна? Да ли би ме истински заволео макар неко?

Са ким се оженио Руслан из обданишта?

Да ли и боршч воли мене као ја њега?  Да ли се боршч родио из љубави цвекле према купусу? Шта да се купус и цвекла нису срели тог дана? Да ли би се срели касније?  Да ли би боршч био другачији?  Да ли цвекла жели да се спустилево, макар у салату „бунда“? Или је купусу криво што није постао сарма? Да ли је њихова љубав јача због ових жеља?

Зашто је тако тешко када ме мање воле?  Зар није за мене саму часније да волим више? Да ли част игра улогу у љубави?

Да ли је Бритни Спирс волела Џастина Тимберлејка?  Зашто ја знам ова имена?

Да ли ме воле због тога ко сам ја,  или би ме свеједно волели?  Ако би ме свеједно волели,  у чему је онда био смисао да постаном то што јесам?  Када бих била лепша и виша, да ли би ме више волели? Када бих била боља и брижнија, да ли би ме више волели? Када бих постала певачица, да ли би ме више волели? Када бих почела да се бавим политиком, да ли би ме више волели? Да ли љубав и јесте највећи успех? Да ли се за успех може купити љубав?

Шта види драги када ме гледа?

Да ли ме је мама више волела када сам учила да ходам? Да ли је њена љубав зависила од моје незаштићености?  Да ли бих могла да будем срећна без њене љубави? Да ли су срећни људи које не воли мама?

Да ли је љубав јача од смрти? Да ли се љубав може понети са собом у гроб? Ако не може,  који је смисао у жртвовању себе?  Да ли жртвовање себе значи недостатак љубави према себи? Да ли је љубав јача од живота једина права љубав? Да ли лепота постоји објективно? Зашто је гепард леп, а шакал није? Да ли је шакал леп својој женки?  Зашто се њој нимало није посрећило?  Чиме објаснити љубав према цвећу? Зар ово није настрана љубав према репродуктивним органима друге биолошке врсте? Да ли прашник воли тучак? Да ли се заљубљујемо само због размножавања? Ако је тако, зашто пишемо стихове о љубави? Зашто у њима увек фигурирају олује, сузе, руже и брезе? Зашто се звездано небо изједначава са љубављу, а не ВЦ иза куће? Зар на ово питање већ није одговорио љубавник леди Четерли?  Да ли је љубав вео на очима, самообмана и најјачи људски наркотик? Да ли је љубав новокаин за народ?  Да ли бисмо могли да издржимо трагичност и изопаченост света без љубави? Да ли бисмо приметили лепоту и величину света без љубави?

превела Тања Гаев

 

О аутору

Остави коментар

*