05
апр
2014

Дани Тараса Шевченка на Катедри за славистику

Comments : 0
Поводом двестогодишњице рођења великог украјинског песника на Катедри за славистику Филолошког факултета у Београду организовани су Дани Тараса Шевченка, замишљени као низ активности различитог карактера којима су наставници и студенти Групе за украјински језик, књижевност, културу обележили овај значајан јубилеј. 
Дани Тараса Шевченка започели су Књижевном вечери “Зашто читамо Шевченка?” на којој су сви присутни, уз чај и добро расположење,  говорили о значају који је Шевченково стваралаштво имало за њих. У оквиру вечери је организован и декламаторски конкурс у коме је учествовало шесторо студената, а главну награду, студијско путовање у Лавов, освојила је студенткиња четврте године студија – Тамара Синђић, која се публици представила песмом Дівичії ночі

Наредни сани су били резервисани за предавања проф. др Јевгенија Пашченка из Загреба и управнице Катедре за славистику проф. др Људмиле Поповић. 
Предавање “Хрватска Шевкенијана” професора Пашченка било је друго од укупно три педавања које је, као гостујући предавач, одржао у току своје посете београдском Филолошком факултету. Присутни су имали прилике да чују бројне занимљивости везане за живот и стваралаштво великог украјинског песника. Професор је посебно детаљно говорио о рецепцији Шевченковог стваралаштва у Хрватској, често правећи поређења са рецепцијом Шевченка код других балканских народа. 

Предавање проф. др Људмиле Поповић “Исијавање боја у стваралаштву Тараса Шевченка” било је посвећено паралелној анализи Шевченковог књижевног и ликовног стваралачког опуса кроз призму бинарне опозиције “сјајно”-“без сјаја” у тумачењу значења боја. Употреба и значење боја присутних код Шевченка анализирани су како у контексту његовог стваралаштва, тако и у ширем контексту, у поређењу са стваралаштвом других класичних уметника.

Последњи дан је био резервисан за студентску представу “Тарас Шевченко позива”, изведену према тексту Осипа Маковеја “Як Шевченко шукав роботу” у режији лекторке Анастасије Билозуб. Улоге су тумачили студенти треће и четврте године студија: Гарић Урош, Илић Анђела, Петровић Немања, Раденковић Стефан, Синђић Тамара. Комплетан снимак представе можете погледати ОВДЕ.
Част да својом песмом затвори Дане Тараса Шевченка припала је култном славистичком хору са традицијом дугом 42 године – хору “Лучинушка”, чији је специјални гост била руска певачка трупа Роса. 

Вокальный ансамбль “Роса”: “Ой там на горі”

Хор “Лучинушка” под диригентском палицом Андреја Тарасјева: “Цвіте терен”

О аутору

Остави коментар

*