18
дец
2015

ДАНИ УКРАЈИНСКЕ КУЛТУРЕ

Comments : 0
У оквиру Дана украјинске културе на Филолошком факултету Универзитета у Београду (27.11.– 10.12. 2015.) професори и студенти украјинистике понудили су разнолик програм.

27. новембра, приликом званичног отварања Дана украјинске културе, присутнима су се обратили декан Филолошког факултета проф. др Александра Вранеш, управник Катедре за славистику и шеф Групе за украјински језик, књижевност и културу проф. др Људмила Поповић, Амбасадор Украјине у Републици Србији  Олександр Александрович и директор фирме “BCPPBalkan” Павле Милошевић. Након свечаних говора уследило је уручивање захвалнице господину Милошевићу који је донирао украјинистима нови видео пројектор и пратећу опрему. 

Чим су говорници заузели своја места међу гледаоцима у Амфитеатру, на сцени су се појавили Анђео и Ђаво, започели расправу о важности бајки у савременом друштву и предложили присутнима да мало завире у свет украјинских народних бајки.


У основи представе Життя казковекоју је као сценариста и режисер приредила Јулија Драгојловић, су две бајке – Як Заєць Ведмедя обдуриви Правда та кривда. Премијерно изведена 21. априла 2015. године, ова реприза није била ништа мање зањимљива и бајковита. Седамнаесторостудената украјинистике са 2., 3. и 4. године и један апсолвент, кроз прерушавање у разне јунаке (појединици су глумили и више улога), дочарали су гледаоцима сликовите сцене украјинског фолклора. Гости су могли уживати како у перфектној глуми, тако и у мелодичности украјинског језика којим су се служили јунаци. На српском су причали само Анђео и Ђаво који су и даље наставили своју расправу коментаришући садржај бајки.


4. децембра у сали 11 Филолошког факултета одржано је Књижевно вече посвећено украјинском писцу и драматургу Ивану-Карпенку Каром (1845 – 1907), поводом 170 година од његовог рођења. На украјинском и српском језику представљени су најзначајнији биографски подаци из живота писца и његово драмско стваралаштво, с посебним освртом на трагичну судбину жена кроз две драме Наймичка(1885) и Безталанна (1886). Студенти су изузетном глумом представили публици ликове Харитине, Панаса и Цокуља (Наймичка), и Варке, Гната и Софије (Безталанна), а песмама Полюбила Петруся и Пісня про рушник дочарали су атмосферу украјинског села и традиције украјинског народа на прелазу ХIХ-ХХ века.

Програм и  сценарио за књижевно вече припремила је Тања Гаев, док су учесници програма, студенти све четири године групе Украјински језик, књижевност, култура, својим талентом, умећем и вештином учинили овај културни догађај интересантним и успешним.

10. децембра у библиотеци Катедре за славистику, поводом обележавања 115 година од рођења Катерине Билокур,Анастасија Билозуб одржала је предавање Катерина Билокур: живот у загрљају цвећа, посвећено животу и стваралаштву истакнуте украјинске сликарке. “Желим да будем сликар” – ове речи Катерине Билокур су биле и њен животни мото. Као жена која није добила ни основно образовање и живела у тешким условима украјинског совјетског села, Билокур је реализовала свој смели сан да постане сликар. Још као девојка она је одлучила да се посвети сликарству, и тај корак је био снажан протест против конзервативне, патријархалне средине.


Изложба репродукција слика Катерине Билокур током Дана украјинске културе украшавала је ходник Катедре за славистику.


Јулија Драгојловић
Тања Гаев
Анастасија Билозуб


О аутору

Остави коментар

*