27
окт
2023

Диктат поводом Дана украјинске писмености и језика

Posted By :
Comments : 0

Дан украјинске писмености и језика је празник којим се прославља развој државног језика Украјине и одаје почаст Нестору Летописцу, који је био познат као следбеник твораца ћириличног писма Ћирила и Методија. Овај празник се у Украјини обележава почев од 1997. године. У зидовима Филолошког факултета у Београду, почев од 2002. године, овај датум такође је био резервисан за разне радионице и пројекте у организацији украјиниста.

Поводом Дана украјинске писмености и језика, 27. октобра 2023. године у читаоници библиотеке Катедре за славистику на Филолошком факултету Универзитета у Београду, познаваоци украјинског језика могли су да се опробају у писању диктата.

Кроз уводну реч проф. др Људмиле Поповић учесници су имали прилику да обогате своја знања о занимљивостима везаним за развој украјинске писмености. Као диктат је коришћен текст из књиге познатог украјинског писца Андрија Љупке У пошуках варварів: Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани (Чернивци, 2019). Диктат је читала доц. др Јулија Драгојловић. Жири у саставу проф. др Људмиле Поповић и лектора др. Анастасијe Тепшић проверило је радове свих учесника и за победника овогодишњег такмичења прогласило Олгу Логвинову. Сви учесници су добили награде које су обезбедили професори Групе за украјински језик, књижевност и културу Универзитета у Београду и представници организације „Чини добро“.

О аутору

Остави коментар

*