09
нов
2022

Диктат поводом Дана украјинске писмености и језика

Comments : 0

Дан украјинске писмености и језика (укр. День української писемності та мови) је празник којим се прославља развој језика, као што се и (по православном календару) одаје почаст Летописцу Нестору, монаху који је био познат као и следбеник стваралаца словенске писмености – Ћирила и Методија. Овај празник се и у Украјини прославља 9. новембра, почев од 1997. године.

Поводом Дана украјинске писмености и језика, у читаоници библиотеке Катедре за славистику на Филолошком факултету Универзитета у Београду, 9. нобембра 2022. године, одржано је такмичење у писању диктата у коме су имали прилике да учествују Украјинци у Србији, као и студенти Украјинистике. Као диктат је коришћен текст из књиге познатог украјинског писца Андрија Љупке У пошуках варварів: Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани. Диктат је читала доц. Др Јулија Драгојловић.

Одржавање овог догађаја омогућиле су Група за украјински језик, књижевност и културу Универзитета у Београду, Организација „Чини добро“, као и Амбасада Украјине која је обезбедила књиге као наградни фонд. Награде су освојили 7 учесника.

Жељко Божић

О аутору

Остави коментар

*