04
апр
2014

Gostovanje prof. dr Jevgenija Paščenka

Comments : 0
Grupa za ukrajinski jezik, književnost, kulturu imala je čast da ugosti prof. dr Jevgenija Paščenka, upravnika Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

U toku svog boravka u Beogradu (01-04.04.2014. godine) gospodin Paščenko je u svojstvu gostujućeg profesora održao niz predavanja u biblioteci Katedre za slavistiku, kojima su prisustvovali nastavnici i studenti ukrajinskog jezika i knjiženosti, ali i drugi zainteresovani gosti.

Prvo u nizu predavanja „Ukrajinistika u Hrvatskoj: etape razvoja i stvaranje istorije hrvatske ukrajinistike“, održano 01.04.2014. godine,  bilo je posvećeno kulturnim i istorijskim vezama između ukrajinskog naroda i balkanskih naroda, okolnostima koje su dovele do otvaranja ukrajinskih studija u Zagrebu, ulozi koju su u promociji ukrajinske kulture i ukrajinskih studija imale pojedinačne zaslužne ličnosti, kao i o aktuelnoj situaciji na Katedri za ukrajinski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Posle predavanja usledila je prezentacija edicije Ucrainiana Croatica u okviru koje su predstavljena najznačajnija i najaktuelnija hrvatska izdanja na ukrajinističke teme. Tom prilikom je biblioteka Katedre za slavistiku dobila na poklon neka od izdanja, koja će nesumnjivo imati svoje mesto u nastavnom procesu na Katedri.

Drugi dan bio je rezervisan za predavanje „Hrvatska Ševčenkijana“ i predstavljalo je deo programa Dana Tarasa Ševčenka na Katedri za slavistiku. Prisutni su imali prilike da čuju mnoge zanimljivosti iz života i stvaralaštva pesnika, a poseban akcenat je stavljen na recepciju Ševčenkovog stvaralaštva u hrvatskoj sredini sa osvrtom i na recepciju Ševčenka kod drugih balkanskih naroda.

Zaključno predavanje „Slavista i imperije: Vatroslav Jagić između „Malorusije, „Galicije“ i „Ukrajine““predstavljalo je pregled rada čuvenog slaviste Vatroslava Jagića iz perspektive njegovog odnosa prema imperijama doba u kome je živeo i, u širem kontekstu, ilustrovalo je uticaj spoljnih faktora (ideologije, društveno-istorijskih okolnosti, politike) na razvoj naučne misli.

Saradnja između zagrebačke i beogradske ukrajinistike biće nastavljena gostovanjem prof. dr Ljudmile Popović na Katedri za ukrajinski jezik i književnost u Zagrebu. 
О аутору

Остави коментар

*