09
јун
2022

Хуманитарни рад украјиниста у инфо центру Open Belgrade

Comments : 0

Шестог маја у Дому омладине у Београду отворен је инфо центар под називом „Open Belgrade“ који пружа помоћ избеглицама из Украјине. Овај инфо центар има за циљ да помогне људима у виду пружања информација на њиховом језику, потребних за њихов приморани долазак и почетак живота у Србији.

У центру раде волонтери који пружају правну помоћ, а као преводиоци раде колегинице са треће године украјинистике, Ања Клипа и Анђелија Ђорђевић, као и колега са четврте године Жељко Божић, са колегама са руског: Ана Николић и Марко Јевтић.

Многе организације су подржале ову акцију, између осталог и Уницеф, УНХЦР, Амбасада Украјине у Србији, Национални савет украјинске националне мањине, Комесаријат за избеглице, Скупштина града Београда, као и многе друге.

Избеглице могу да добију помоћ на лицу места, као и путем сајта или апликације.

Наше искуство у раду са људима је до сада било добро. Није било много људи, како смо почели са радом релативно скоро, али верујемо да ћемо имати прилике да помогнемо све више и више. Све је добро организовано.

Драго нам је да имамо прилике да учествујемо у хуманитарном раду за људе из земље чији језик, књижевност и културу изучавамо.

О аутору

Остави коментар

*