03
апр
2017

II Mеђународно такмичење из украјинске ортографије

Comments : 0

Такмичење из украјинске ортографије је и ове године одржано на Катедри украјинистике Института за Источнословенску филологију Јагелонског универзитета у Кракову 16-17. марта 2017. године. Филолошки факултет Универзитета у Београду је и ове године учествовао на том такмичењу, а представљале су га Миленка Костић, студенткиња мастер академских студија и Кристина Шкипина, студенткиња треће године основних академских студија на смеру Украјински језик, књижевност и култура.

Такмичење се састојало из два круга, а учествовало је 27 учесника из 7 земаља: Пољске, Русије, Чешке, Словачке, Србије, Хрватске и Мађарске. У финалу се нашло чак 13 финалиста, а међу њима и Миленка Костић. Диктат је читала почасна гошћа овог такмичења – Алина Акуленко, главна уредница и заменица директора “Украјинског радија”.

Сви студенти су наступали анононимно под шифрама, а жири су чинили професори и наставници који су дошли са студентима. Ове године 1. место је припало Пољској, студенткињи професорке Оксане Барањивске, организатора овог такмичења, 2. место је освојила Русија, студент професорке Галине Љеснаје из Москве, док је 3. место освојила студенткиња из Хрватске.

Сви учесници су добили сертификате и награде од организатора такмичења и од Амбасаде Украјине у Пољској. Господин Конзул Музичко је поздравио студенте и приликом отварања, и приликом затварања конкурса.

И наставници и студенти Украјинистике Филолошког факултета су добили сертификат, који се налази на Катедри за славистику.

Осим сертификата и награда, студенткиње су понеле из Кракова и много лепих успомена, а неке од њих су преточене у фотографије.

Детаље о такмичењу и боравку у Кракову можете прочитати у извештају мр Тање Гаев, која је студенткиње водила на такмичење и спремала их заједно са осталим професорима.

KRAKOV 2017.

 

О аутору

Остави коментар

*