29
мар
2014

Књижевно вече “Зашто читамо Шевченка?”

Comments : 0
Књижевно вече посвећено Шевченковом стваралаштву одржано 28.03.2014. године, конципирано као неформално дружење уз чај и размену идеја и доживљаја великог песника, први је у низу догађаја у оквиру Дана Тараса Шевченка на Катедри за славистику. 

Вечери су поред наставника и студената Групе за украјински језик, књижевност, културу присуствовали гости из Амбасаде Украјине, представници украјинске дијаспоре, наставници Филолошке гимназије, предавачи и студенти других студијских група. 

Посебан део вечери био је посвећен декламаторском конкурсу на коме се шесторо талентованих студената украјинског језика као основног или изборног такмичило за одлазак на студијско путовање у Лавов.

На конкурсу је прва наступила Тамара Синђић, студенткиња четврте године Групе за украјински језик, књижевност, културу са песмом Дівичії ночі


Украјинисткиња на трећој години студија Лидија Миљковић представила се публици одломком из песме Думи мої, думи мої

Лука Ницовић, русиста треће године, рецитовао је одломак песме Дурні та гордії ми люди.

Праћена звуцима клавира, студенткиња друге године русистике Мила Ђуричић декламовала је песму Мені однаково.


Лазар Лапац, студент треће године руског језика, одлучио се за песму Муза


Такмичарски део вечери је затворила Јована Иветић, студенткиња енглеског језика, одрецитовавши песму Розрита могила
Уследио је неформални део вечери – размена искустава читања Шевченка, личне приче и доживљаји песниковог стваралаштва смењивали су се са омиљеним одломцима његових песама, док су учесници конкурса уз чај и послужење чекали резултате.


Студенти прве и друге године су, такође, пожелели да изрецитују понеки стих на украјинском језику и поделе своје утиске о Тарасу Шевченку. 

Седмочлани жири састављен од наставника Катедре за славистику и представника Амбасадe Украјине је вредно радио, док су се студенти дружили са колегама са других група и гостима који су дошли да подрже такмичаре. 


Наступио је и жељно ишчекивани тренутак проглашења победника. 

За крај – сви присутни су имали прилику да још једном погледају наступ Тамаре Синђић, која је освојила главну награду и Миле Ђуричић добитнице награде публике, којој је овај конкурс био и први контакт са украјинским језиком. 

Победничко извођење: Тамара Синђић – Дівичії ночі.

Друго место и награда публике: Мила Ђуричић – Мені однаково.


О аутору

Остави коментар

*