11
окт
2014

Недеља украјинске књижевности

Comments : 0
Српски ПЕН центар је у сарадњи са Домом омладине Београда, Заводом за културу Војводине и Филолошким факултетом у периоду 06-10. октобра организовао Недељу украјинске књижевности.

Специјални гост манифестације био је Јуриј Андрухович – најзначајнији савремени украјински писац, преводилац и есејиста, чије су књижевне вечери, поред разговора са најистакнутијим познаваоцима српско-украјинских књижевних и културних односа, универзитетским професорима Дејаном Ајдачићем, Људмилом Поповић и Алом Татаренко, имале циљ да широј српској јавности представе украјинску књижевност и културу, која је, према речима организатора, најмање позната источноевропска култура у нашој земљи. 
Први јавни сусрет био је резервисан за разговор на тему “Украјинска књижевност у Србији, српска књижевност у Украјини” у коме су, поред модератора Гојка Божовића, учешће узели професор украјинистике у Србији Људмила Поповић и професор српског језика у Кијеву Дејан Ајдачић. После ретроспективе украјинско-српске књижевне сарадње уследила су искуства савремених писаца Виде Огњеновић, Милете Продановиаћ и Звонка Карановића везана за Украјину и рецепцију њиховог стваралаштва од стране тамошњих критичара и читалаца уз неизбежна поређења са домаћом читалачком публиком. Познати домаћи писци поделили су са присутнима и своје непосредне утиске о украјинском књижевном животу. 

Централна личност друге вечери била је гошћа са ЛНУ “Иван Франко” проф. др Ала Татаренко. Професорка књижевности, преводилац, књижевни критичар и теоретичар представила је своје књиге и поделила инспиративне књижевне и личне приче из свог живота. 
Треће књижевно вече било је посвећено Јурију Андруховичу. Писац је започео своје излагање освртом на актуелну ситуацију у Украјини, које је касније прешло у разговор на књижевне теме уз читање одломака из дела преведених на српски језик. Писац је, такође, имао прилику да се поново сусретне са преводиоцима романа “Перверзија”, који су ово књижевно дело представили српској публици пре тачно 12 година.

Следећи дан је био резервисан за посету Филолошком факултету и књижевно вече пред новосадском публиком. Заинтересовани студенти су се окупили и пре најављеног термина с нестрпљењем очекујући долазак писца. 
Прво је уследило званично представљање и сусрет са продеканком Љиљаном Марковић, која је изразила жељу да се сарадња са украјинским књижевницима и даље настави.
Сусрет са студентима и наставницима факултета протекао је у пријатној атмосфери уз читање прозних одломака и поезије, одговарање на питања и понеку занимљиву анегдоту. За све присутне који нису били у могућности да прате излагање на украјинском језику био је обезбеђен превод. 

О аутору

Остави коментар

*