03
феб
2004

Путовања у Украјину

Comments : 0
Студијски боравак групе студената украјинистике (6 студената I године, 2 студенткиње II године, 1 студенткиња III године русистике и 1 асистент) на Филолошком факултету Лавовског националног универзитета „Иван Франко“ у Лавову у складу са споразумом између Филолошког факултета Београдског универзитета и Филолошког факултета Лавовског државног универзитета „Иван Франко“.

Студенти су били смештени у студентском дому, удаљеном 15-ак минута трамвајем или линијским таксијем од центра и факултета, на спрату за странце, у једнокреветним, двокреветним и трокреветним собама. Добили су, такође, стипендију у износу од 15 гривни дневно.

Студенти су радним даном имали предавања од 10-13 часова, једно из језика, једно из књижевности. Сваког дана су биле организоване и ваннаставне активности: сусрети и дружење са савременим писцима, обилазак музеја, споменика, цркви у самом Лавову. Организована су и два целодневна излета ван Лавова о трошку Лавовског универзитета. Први излет је био посета манастиру, одбрамбеној тврђави и музеју Звенигороду, а други обилазак замкова Лавова: Олеског, Золочивског, Пидгорецког и музеја песника Маркијана Шашкевича. Студенти су били у Етнографском, Националном, Историјском музеју, Музеју апотеци, Музеју оружја, Етно музеју „Шевченков гај“, Музеју књиге, у одељењу Ретке књиге библиотеке Лавова, на кули Општине Лавов „Ратуше“. Гледали су оперету „Гуцулка Ксења“ у Драмском позоришту и балет „Жизела“ у Опери и балету.

Координатор и организатор целог програма и студијског боравка била је Ала Татаренко, доцент на групи за српски језик и књижевност Филолошког факултета Лавовског државног универзитета „Иван Франко“. Она и декан факултета, проф. др. Тарас Салига, су изразили жељу за дуготрајну и што садржајнију сарадњу између наша два факултета.

О аутору

Остави коментар

*