13
мар
2018

Студенти нашег факултета и наше украјинистике представљали су се на такмичењима у Пољској

Comments : 0

Студенти Филолошког факултета Универзитета у Београду представљали су се ове године на украјинистичким такмичењима одржаним почетком марта у Пољској: I Међународно такмичење у рецитовању украјинске поезије одржано је 6. марта у Познању уз помоћ Универзитета “Адам Мицкјевич”, док је III Међународно такмичење у познавању ортографије украјинског језика одржано 8. и 9. марта уз помоћ Јагелонског универзитета у Кракову. Наши учесници, поред прилике да покажу своје знање, имали су прилику да боље упознају Познањ и Краков, да размењују искуства са својим колегама из других земаља, али и да максимално уживају у свом боравку у Пољској.

Катедру за славистику Филолошког факултета и нашу украјинистику на такмичењу у Познању представљали су студенти четврте године Групе за украјински језик, књижевност и културу Кристина Шкипина и Милован Милојевић. Њих двоје су се такмичили и у Кракову, а тамо им се придужио и студент треће године Групе за руски језик, књижевност и културу Никола Јанковић, док је виши лектор за украјински језик мр Тања Гаев такође присуствовала такмичењу у својству члана жирија.

Студенти су искористили прилику да покажу своје изванредно знање украјинског језика, правописа и поезије, што је, наравно, донело и невероватне резултате: Кристина Шкипина и Милован Милојевић однели су прво и друго место на такмичењу у рецитовању, док је Никола Јанковић освојио друго место на такмичењу у познавању украјинског правописа!

Студенте је на овим такмичењима објединила љубав према украјинској култури, језику и књижевности. То је такође доказано и на интерактивним дружењима, какво је било дружење у пивници “Pod Baranami” у самом срцу Кракова, на ком су се студенти окупили и рецитовали поезију Тараса Шевченка на украјинском језику, и на тај начин заједно обележили предстојеће Дане Шевченка. Осим тога, студенти су након такмичења посетили Музеј Јагелонског универзитета, а могли су и непосредно да уживају у лепоти града Кракова.

Прилику да се представи учесницима и гостима такмичења у Кракову имала је и мр Тања Гаев, где је заједно са гостима Олесом Иљченком, савременим украјинским књижевником, као и лингвистом др Олександром Григорјевим са Кијевског националног универзитета “Тарас Шевченко” одржала дискусију на тему “Савремени књижевни процес”, која је била изузетно занимљива и студентима и професорима.

Прилика за дружење било је и у Познању, где су студенти учесници разговарали са управницом Катедре за украјинистику проф. др Тетјаном Космедом о лепоти украјинског језика, а давали су и предлоге како да такмичење у рецитовању наредних година буде још боље и пријатније.

Поред наших студената и студената из Пољске, на такмичењима у Кракову и Познању учествовали су такође и студенти из Чешке, Бугарске, Русије, Немачке и Аустрије, тако да је конкуренција била веома јака на оба такмичења.

Организатори оба такмичења на најбољи могући начин су се потрудили да нашим студентима боравак у Пољској буде један од оних за памћење.

 

Честитамо нашим студентима Кристини, Миловану и Николи за представљање Катедре за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду у најбољем могућем светлу! Поносни смо на вас!

Са нестрпљењем чекамо ново дружење у Пољској!

О аутору

Остави коментар

*