14
окт
2012

Студијско путовање у Лавов, октобар 2012. године

Comments : 0

Као што је то већ постало традиција, и ове године су студенти украјинистике путовали на усавршавање у Украјину. Укупно 14 студената и 1 пратилац провели су две недеље у Лавову у периоду 14.10.2012. до 29.10.2012. Захваљујући доброј организацији домаћина, студенти су имали прилику да посећују предавања украјинског језика за странце и украјинске књижевности, која су припремиле проф. Лесја Антонив и Галина Крук, а лавовски србисти су организовали и предавања о савременој украјинској књижевности, украјинском филму, савременој украјинској музици (уз концерт бандуристкиње Татјане Зраде који је украјинистима остао у посебно лепом сећању). Београдски студенти су, за узврат, припремили презентацију своје групе, која се састојала од извођења скечева, читања поезије и наступа хора.

Саставни део програма чинили су и културни догађаји: Сусрет са књижевником и издавачем (Васиљ Хабор) у организацији проф. Але Татаренко и посета Галерије слика, Палате Потоцких, Националном и Етнографском музеју, Музеју пива и слично. Поред екскурзије по историјском центру Лавова, коју јео организовала Зорјана Хук, студенти су обишли и традиционалне знаменитости града као што су Црква Св. Јура, Шевченковски хај и Високи замак, Личаковско гробље и др. Путовања ван Лавова (обилазак три замка у Лавовској области и посета граду Галичу) била су посебно занимљива.


Наравно, домаћини су се потрудили да својим српским колегама поред званичног програма путовања понуде и разноврсне забавне садржаје, организују дружења и изласке. Дружење са колегама из Лавова настављено је у Београду, у оквиру њихове студијске посете Филолошком факултету.

О аутору

Остави коментар

*