19
јан
2018

Такмичење у писању диктата и такмичење у рецитовању одржано на Филолошком факултету

Comments : 0

У децембру 2017. године Група за украјински језик, књижевност и културу Филолошког факултета организовала је два такмичења за студенте-украјинисте и друге заинтересоване студенте који су желели да покажу своје знање украјинског правописа и украјинске књижевности: такмичење у писању диктата на украјинском језику и такмичење у рецитовању украјинске поезије.

Такмичења су организована са циљем да одлуче представнике наше државе и нашег факултета на међународним такмичењима у Пољској – тачније, на међународном такмичењу у познавању украјинске ортографије које се већ годинама уназад одржава у Кракову, као и на међународном такмичењу у рецитовању поезије на украјинском језику које се ове године одвија први пут, и то у Познању.

Такмичења на нивоу факултета одржала су се 14. децембра (такмичење у писању диктата) и 21. децембра (такмичење у рецитовању).

Одзив студената био је велики, нарочито за такмичење у писању диктата, а на исто су се посебно одазвали студенти прве године украјинистике који су желели да се опробају без обзира на свој ниво знања језика, и тиме стекли искуство које ће им бити од посебног значаја ако одлуче да се такмичењу прикључе и следеће године.

Ипак, победници оба такмичења су проглашени након такмичења у рецитовању 21. децембра. Победници су као награду добили дипломе и вредне поклоне, док су сви остали учесници добили захвалнице и утешне награде.

Представници на такмичењу из украјинске ортографије у Кракову у марту 2018. године:

1. место: Никола Јанковић, студент III године (украјински као изборни језик),
2. место: Милован Милојевић, студент IV године Групе за украјински језик,
3. место: Кристина Шкипина, студенткиња IV године Групе за украјински језик.

Представници на такмичењу у рецитовању поезије у Познању у марту 2018. године:

1. место: Кристина Шкипина,
2. место: Милован Милојевић.

Треће место заузела је Катарина Станковић, студенткиња II године Групе за украјински језик.

Студентима се обратио Амбасадор Украјине у Србији г. Олександр Александрович, који је такође био и члан жирија на оба такмичења.

Нашим победницима желимо пуно успеха на такмичењима и да представе себе и Групу за украјински језик у најбољем светлу, као и да уживају у Познању и Кракову, осталима желимо више среће следеће године, а онима који нам се нису придружили желимо да се придруже на такмичењима следеће године!

О аутору

Остави коментар

*