08
дец
2018

Украјинска књижевна недеља: Украјинистика на београдском Сајму књига

Comments : 0

Украјинско књижевно стваралаштво је већ другу годину за редом нашло своје место на Међународном београдском сајму књига. Тако је, на овогодишњем, 63. по реду Сајму књига, београдска украјинистика Филолошког факултета, у сарадњи са Амбасадом Украјине у Београду, била у центру дешавања својим разноврсним програмима, промоцијама и дискусијама.

Украјински књижевни штанд ове године је имао више гостију, а међу њима су били Дмитро Чистјак (украјински писац, преводилац, филолог и књижевни критичар), Неда Неждана (украјинска драмска списатељица, песникиња, културолог, преводилац, редитељка и професор на Кијевском националном универзитету „Тарас Шевченко“) као и Андриј Курков (савремени украјински писац, новинар и сценариста).

Гости су се представљали како и на самом Сајму, тако и на Катедри за славистику Филолошког факултета. Дмитро Чистјак је имао прилику да српској читалачкој публици представи збирку изабраних песама у српском преводу под називом „Море у камену“, док је Андриј Курков представио своје стваралаштво. Неда Неждана је учествовала у представљању антологије „Савремена украјинска драма“ на српском језику, као и у округлом столу „Да се предаје и преводи: у потрази за рецептима рецепције савремене украјинске књижевности у Србији“.

Писци су такође за студенте украјинистике и све заинтересоване госте Филолошког факултета одржали и неколико предавања на пар занимљивих тема: Курков је одржао предавање на тему „Еволуција украјинске прозе од 1991. године до данас“, Неждана је говорила о „Тенденцијама савремене украјинске драме“, док је Чистјакова тема разговора била „Нове тенденције у савременој украјинској поезији“.

Од значајнијих књижевних радова, на Сајму је ове године коначно представљена „Савремена украјинска драма“ – антологија на српском језику. О њој су, поред Неде Неждане, чије су драме преведене и налазе се у антологији, говорили такође и Људмила Поповић и Микола Шанта, док је одломке из драма представљених у антологији током програма казивала Хана Селимовић.

Поред промоција и гостовања, времена је било и за дискусију о украјинско-српским књижевно-културним везама. Сходно томе, одржана су два округла стола, у којима су учешће узели професори Универзитета у Београду и Новом Саду, Свеучилишта у Загребу, као и професори Кијевског националног универзитета.

Један од округлих столова био је „Векови пријатељства – размишљање о историји и перспективи украјинско-српских културних веза“. Говорили су Миодраг Сибиновић, Јевгениј Пашченко, Ала Татаренко, Михајло Рамач, Ђура Харди и Мирко Кањух, док је разговор водила Људмила Поповић. Други округли сто је одржан на тему „Да се предаје и преводи: у потрази за рецептима рецепције савремене украјинске књижевности“. Учесници су, поред Неде Неждане, Људмиле Поповић и Миодрага Сибиновића били и Јанко Рамач, Тања Гаев, Милена Ивановић, Јарослав Комбиљ и Андриј Лаврик, док је модератор округлог стола била Јулија Драгојловић.

Међународни београдски сајам књига одржан је на Београдском сајму од 21. до 28. октобра ове године.

О аутору

Остави коментар

*