16
апр
2019

Успеси студената украјинистике на такмичењима у Познању и Кракову

Comments : 0

Филолошки факултет Универзитета у Београду и ове године је учествовао на Међународном такмичењу у рецитовању украјинске поезије, које се већ другу годину у низу одржава на Универзитету „Адам Мицкјевич“ у Познању (захваљујући Катедри за украјинистику Института за руску и украјинску филологију), као и на Међународном такмичењу у познавању украјинске ортографије које је одржано на Институту за источнословенске студије Јагелонског универзитета у Кракову.

Познањско такмичење у рецитовању украјинске поезије одиграва се у склопу Дана источнословенске културе „МиМоКи 2019“, а такође служи и као својеврстан увод у предстојеће Дане Тараса Шевченка, који се традиционално обележавају на украјинистичким катедрама на универзитетима широм Пољске.

Факултет и Групу за украјински језик, књижевност и културу Катедре за славистику Филолошког факултета су на такмичењу у Познању представљали Милован Милојевић, студент четврте године основних академских студија, као и Теодора Адамовић, студенткиња прве године основних академских студија. Поред наших, учествовали су и студенти из Чешке, Хрватске, Немачке и Бугарске, као и студенти са универзитетâ у Пољској.

Студенти су показали изузетно добро владање украјинским језиком и могућност изврсне интерпретације како класичне, тако и савремене украјинске поезије. Теодора Адамовић се представила репертоаром који су чиниле песме Вікно Остапа Тарнавског и Кінці з кінцями… Дмитра Лазуткина, док је Милован Милојевић говорио песме І знову дош, і знову, знову, знову… Ивана Андрјусака и Дівчино, два баккарді і п’ять хвилин! Томаша Дејака.

Због изузетних интерпретација поезије и изванредних наступа, жири је одлучио да додели два прва, два друга, и чак три трећа места. Прво место освојили су Кшиштоф Пављик, студент Варшавског универзитета, а такође и Тетјана Родзен са Универзитета „Адам Мицкјевич“. Друго место освојили су Матија Жагар, студент Свеучилишта у Загребу, као и Милован Милојевић, студент Универзитета у Београду. Трећа места додељена су Ивани Ивановој (студенткиња Универзитета „Св. Климент Охридски“ у Софији), Патрику Малиновском (Универзитет „Адам Мицкјевич“ у Познању), а такође и Теодори Адамовић (Универзитет у Београду). Теодора је посебно похваљена за свој наступ с обзиром на то да је тек студенткиња прве године, а самим тим и најмлађа учесница на такмичењу.

Победницима су уручене дипломе и вредни поклони, као и сувенири Познањског универзитета, који ове године обележава читав један век свог постојања. Награде појединим учесницима за изузетан допринос такмичењу и промовисању украјинске књижевности и културе уручио је и почасни конзул Амбасаде Украјине у Пољској.

***

Групу за украјински језик, књижевност и културу и Катедру за славистику Филолошког факултета у Београду су ове године на такмичењу у познавању украјинског правописа у Кракову представљали Милован Милојевић и Урош Гарић, студенти четврте године основних академских студија на смеру Украјински језик, књижевност и култура.

На такмичењу је учествовало 25 студената из различитих држава Европе, и то: Немачке, Чешке, Аустрије, Русије, Бугарске и Србије. Ове године су на такмичењу дебитовали студенти из Румуније, Белорусије и Хрватске, а такође су учествовали и студенти са домаћих факултета из Пољске.

Такмичење у познавању украјинског правописа одржава се већ четрнаести пут за редом, а последње четири године, укључујући и ову годину, такмичење је међународног карактера (претходна такмичења организована су искључиво за студенте Републике Пољске).

Такмичење је одржано у два круга. У други круг пласирало се дванаесторо студената (најбољих десет студената заједно са студентима који су у том рангирању имали идентичан број бодова), а бодовни праг за пролазак у финале износио је 108 бодова. Милован Милојевић је освојио 116 бодова, док је Урош Гарић прошао у други круг такмичења са 128 бодова. Највећи број освојених бодова износио је 134, што значи да су наши студенти остварили задовољавајуће резултате упркос јакој конкуренцији.

Оба такмичења су изванредно организована, а студенти су могли да уживају у бројним вантакмичарским активностима које су организатори припремили за њих, а могли су и сами да упознају лепоте Познања и Кракова.

 

Честитамо нашим студентима на оствареним завидним резултатима и представљању Групе за украјински језик Филолошког факултета у најбољем светлу!

 

 

О аутору

Остави коментар

*