31
мај
2013

VІ Међународни украјински научни конгрес истраживача светске књижевности и културе

Comments : 0
VІ Међународни украјински научни конгрес
истраживача светске књижевности и културе


КЦГД, Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, пр. Вернадського, 4, Сімферополь, Україна, 95007
КЦГИ, Таврический национальный университет им. В. И. Вернадского, пр. Вернадского, 4, Симферополь, Украина, 95007
CRCH, Taurida National V. I. Vernadsky University, V. I. Vernadsky avenue, 4, Simferopol, Crimea, Ukraine, 95007
Tel.: (+38 0652) 633-026. Tel./fax: (+38 0652) 633-028. E-mail: crch@mail.ru, alena16@sf.ukrtel.net.САОПШТЕЊЕ


19-22. априла 2013. године у Евпаторији одржан је VІ Међународни украјински научни конгрес истраживача светске књижевности и културе «Светска књижевност на раскршћу култура и цивилизација», посвећен тристагодишњем јубилеју Лоренса Стерна.
Конгрес су организовали Тавријски национални универзитет В.И. Вернадског, Кримски центар за хуманистичка истраживања и Институт за књижевност Т.Г. Шевченка НАН Украјине и катедре за светску књижевност украјинских факултета.
Пленарна предавања и секције Конгреса одржани су 20. и 21. априла 2013. године у Евпаторијском одељењу Кримског факултета Источноукрајинског националног универзитета Владимира Даља.
На Конгресу су учествовала 143 истраживача из Украјине, Русије, Велике Британије и Србије. Украјину су представљали професори, доценти, асистенти, научни сарадници, докторанди, докторанти, студенти, музејски радници и библиотекари водећих универзитета и културних установа – Кијева и Дњепропетровска, Симферопоља и Евпаторије, Запорожја и Лавова, Мелитопоља и Полтаве, Харкова и Хмељницког, Черноваца и Јалте.
У току Конгреса одржана су 74 излагања, која су обухватала широк спектар актуелних проблема светске књижевности, теорије кљижевности, компаратистике, методике наставе светске књижевности у средњим школама и на факултетима, теорије, историје и праксе превођења. Једна од секција била је посвећена стваралаштву Лоренса Стерна и проблемима енглеског сентиментализма. Око 70 радова представљено је без личног учешћа излагача.
На Конгресу су, као излагачи, наступили професори: Н. А. Висоцька (Київський національний лінгвістичний університет), Н. А. Іщенко (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського), В. П. Казарін (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського), Л. А. Мироненко (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара), А. Д. Міхільов (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна), Т. М. Потніцева (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара) і Т. А. Ященко (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського).
Почасни гост Конгреса био је војни историчар, писац, главни уредник научно-публицистичког часописа «Ватерлоо» Јан Флечер (Велика Британија), чије излагање је било посвећено мемоарима о Кримском рату и проблемима рецепције овог историјског догађаја у савременој Енглеској.
Велико интересовање учесника и посетилаца Конгреса изазвала је изложда старих књига «Його оплакала свобода, Віддав він світу свій вінець…», која је организована у сарадњи са Универзалном научном библиотеком Ивана Франка. Изложба је била посвећена 225-огодишњем јубилеју Џорџа Бајрона.
За учеснике Конгреса организована је екскурзија. Гости Крима су имали прилику да виде споменике Евпаторије, да се упознају са савременим градом, посете јединствени комплекс  «Мали Јерусалим»,посете Музеј Кримског рата (Евпаторија). Професор Н.А. Ишченко и историчај Ј. Флечер су поклонили овом музеју своју књигу The Battle of the Alma, 1854: First Blood to the Allies in the Crimea, издату у Лондону.
У оквиру Конгреса је организована продајна изложба научних радова катедара и универзитета Украјине. Учесници Конгреса су постигли договоре о новим заједничким пројектима, повезаним са одржавањем конференција, припремом монографија и зборника, одбраном докторских дисертација.
Почела је припрема VII Конгреса, који ће се одржати 2014. године.
Организациони комитет
О аутору

Остави коментар

*